februari 13, 2017 admin

Toegepaste Spreukologie

Zoekt en gij zult vinden. Bijvoorbeeld de pot met goud aan het eind van de regenboog. Of dat nieuwe geluid, van die nieuwe lente. De eerste zwaluw die nog geen zomer maakt. De zonneschijn na regen. Van die regen in de drup. Dan voelen we nattigheid. Maar gelukkig zijn we niet van zout, of suiker. De constatering dat ook de langste reis begint met de eerste kleine stap. En dat je in je eentje weliswaar sneller reist, maar dat je samen verder komt. Dat je mooie verhalen kunt vertellen als je verre reizen doet. En dat wie echt goed luistert, ook hoort wat er niet gezegd wordt. Dat niets gebeurt zonder toeval, ook als het niet gebeurt. En dat je met de wind van gisteren niet kunt zeilen.

Zo kunnen we nog wel even door.
Mensen houden van spreekwoorden en gezegden, we quoten en citeren erop los. Op posters, koffiebekers, T-shirts, slips en – niet te vergeten – tegeltjes; dat laatste heeft het begrip opgeleverd: Tegeltjeswijsheid.’

En wie zich daarin verdiept, doet aan ‘Spreukologie’.

Via internet verspreidt de spreukologie zich ongebreideld. Wie zoekt zal er vele vinden: speciale sites met al dan niet thematisch gebundelde wijsheden, citaten, spreuken. En zeker via social media gaat het hard: er gaat geen Facebook-view voorbij zonder een gedeelde levensles, een scherpzinnige doordenker, een klinkende oneliner.

De kans dat een tegeltjeswijsheid gaat rondzingen is groot; regelmatig zie je dezelfde spreuken voorbijkomen. Maar soms duikt er ook een lang verloren gewaande kreet op, die sommige mensen dan ervaren als een wijsheid die ‘een baard heeft’. Maar onderschat niet dat het voor vele anderen juist een nieuw inzicht betekent. Immers, en daar komt er weer één, herhaling is de kracht van effectieve communicatie.

Het gebruik van gezegden, oneliners et cetera kan ook heel nuttig zijn: bij een uitvaart, een trouwerij, of bij het toespreken van een groep medewerkers – managers zweren er bij! Dan hebben we het intussen al over Toegepaste Spreukologie. Misschien schuilt hier wel een interessant bijvak in voor diverse studierichtingen?
Het nut van Toegepaste Spreukologie is niet alleen dat je een boodschap of gevoelens op fraaie wijze kunt verpakken, waarbij de snedigheid, gevatheid et cetera een beetje afstraalt op de spreker. Maar ook kan een pakkende spreuk voor sommige mensen een uitkomst zijn, een reddingsboei, een houvast in lastige situaties.

Voor hen geldt dan weer deze wijsheid:

Beter een fijne spreuk voor handen, dan met je mond vol tanden.

Al is een mond vol tanden best zinvol. Want die moet je af en toe ook laten zien in deze wereld.

©

Bart C. van der Harst / Van der Harst Teksten / Gouda

Tagged: , ,